Onderhoud

Het is winter dus we zijn volop bezig met het onderhoud. De Viking is klaar om geschilderd te worden, maar het is nu te vochtig en te koud in de loods om dat te doen. Daarom hebben we vandaag voorbereidingen getroffen om ook de Stealin naar binnen te brengen voor een onderhoudsbeurt. Vandaag is ze het water uitgehaald, afgetuigd en afgespoten. Volgende week verder.

Klein Vaarbewijs

Na een hele gezellige middag waarin de jongsten lekker geknutseld hebben en de wilde vaart onderhoud aan de boten heeft gedaan, gaan we vandaag starten met een reeks lessen voor het Klein Vaarbewijs I. Maar voordat we na een frisse buitendag, ons opnieuw moeten concentreren, moet er natuurlijk gegeten worden. Op het menu staat stamppot andijvie, dus lekker veel aardappelen schillen! Een heel nieuwe ervaring voor sommigen :-).

Figuurzagen

Van een organisatie hebben we een aantal figuurzagen gedoneerd gekregen. Die konden vandaag natuurlijk heel goed uitgeprobeerd worden, want buiten was het niet fijn om te zijn. Alle kinderen hebben een stukje multiplex gekregen waarop ze iets konden tekenen om vervolgens uit te zagen. Het was duidelijk dat veel kinderen weinig ervaring hebben met figuurzagen: zaagjes gingen los of braken en de techniek liet soms te wensen over. Na verloop van tijd ging het gelukkig steeds beter en werd er flink doorgezet!

Gelukkig nieuwjaar!

Vanmiddag was de eerste opkomst van 2023. Omdat deze zaterdag nog in de kerstvakantie viel, waren veel kinderen nog afwezig. Met de aanwezige kinderen hebben we het jaar goed gestart: na het opruimen van kerstversiering hebben we een aantal kerstbomen die de kinderen meegenomen hadden, opgebrand. Het was een goed vuurtje en daarmee een goede start van het jaar.

Kerstlunch

Vandaag hebben we het kalenderjaar voor de kinderen afgesloten met een kerstlunch. Met elkaar hebben we gesmikkeld van allerlei lekkere broodjes en allerlei soorten beleg. Na het afruimen en opruimen wat er helaas ook bij hoort, hebben we in de vrieskou een goed vuurtje gestookt waarop we daarna zelf alcoholvrije gluhwein hebben gemaakt. Van zo’n glaasje wordt je weer lekker warm van binnen! De komende twee weken zijn we er even tussenuit vanwege Kerst en Oud&Nieuw. We hopen alle kinderen weer te zien op 7 januari. Fijne feestdagen!

Oriënteren in de mist

Het was heel mistig vandaag! Dat mist zo lang blijft hangen, gebeurt niet heel vaak. Een mooie gelegenheid om eens te ervaren hoe het is als je geen idee meer hebt waar je heen moet. Met kleine groepjes kinderen zijn we, met de Naessy, het meer opgegaan, na een stukje varen (natuurlijk niet alleen rechtuit), moesten ze bedenken welke kant ze op moesten om terug te gaan. Dat bleek best een opgave! Gelukkig wist de leiding die mee was wel welke kant het clubgebouw was en is iedereen weer veilig terug gekomen.

Kruidnoten zoeken

Vandaag was het rustig, veel kinderen waren vandaag druk met de verjaardag van Sinterklaas. De kinderen die er wel waren hebben eerst wat onderhoud aan de Viking gedaan. Daarna hadden we een kruidnotenzoektocht bedacht. Om te voorkomen dat we muizen zouden voeren, hebben we niet de kruidnoten zelf verstopt, maar kleine briefjes met een getal erop. Deze moesten gezocht worden en leverden kruidnoten op. Omdat het vandaag waterig koud was, hebben we ons aan het eind van de middag opgewarmd aan een lekker vuurtje. Iedereen kon daarna rozig naar huis.

Manoeuvreren met de Lis

Vanmorgen vroeg is de Lis van de werf terug naar haar eigen ‘stekkie’ gevaren. Voor het eerst sinds jaren ging dat zonder problemen met de motor. Dat betekent dat we de Lis nu weer echt kunnen gaan gebruiken voor groepsactiviteiten. We kunnen helaas nog niet zeilen, hiervoor moet eerst de mast nog gekeurd worden. Maar we kunnen, nu de motor het goed doet, wel alvast gaan oefenen met het varen. En dat is ook wat we hebben gedaan vanmiddag met de oudste kinderen. De jongere kinderen hebben zich aan land vermaakt met het slopen van pallets om van de stukken hout vervolgens een hut te bouwen.

Zeilen met de 666 en werfbeurt Lis

Koud, zon en een lekker windje. Een ideale dag om te gaan zeilen met de 666 die vorige week te water gelaten is. Zolang de zon er was, was het heerlijk, maar toen die onder ging, was iedereen blij weer naar binnen te kunnen. Verder is de afgelopen week heel hard gewerkt aan de Lis. Het hele onderwaterschip is schoongemaakt, er zijn reparaties uitgevoerd en ze is weer netjes geschilderd. Volgende week ligt ze weer op haar vertrouwde plek.