Zeiltheorie

Een lekker windje vandaag dus een mooi moment om de kids nog wat zeiltermen te leren. Vorige week hebben we de koersen behandeld. Niet alle junioren waren toen aanwezig, dus dat stukje hebben we vandaag even herhaald. Vervolgens hebben we uitgelegd wat de loef- en de lijzijde van de boot is en wat hoger en lager wal is. Na de uitleg zijn we met elkaar naar buiten gegaan en hebben we gekeken wat we van al deze termen in de praktijk herkennen. De kinderen kwamen blij terug en vertelden wat ze nu allemaal al kunnen op een vlet! Volgende week een mini kampje. Dan wordt er niet gezeild maar gaan we proberen de omgeving van het clubgebouw zwerfvuilvrij te maken in het kader van World Clean Up Day.

Koersen

Vorige week hebben de kids uitleg gekregen over ‘overstag gaan’ en ‘gijpen’. Vandaag hebben we hun kennis over het zeilen weer een beetje aangevuld met een korte les over koersen. Deze kennis werd vervolgens in de praktijk gebracht, net als vorige week. Af en toe werd op het water gevraagd welke koers op dat moment gevaren werd.

Na het zeilen hebben de kinderen lekker vrij gespeeld en heeft de rest het gebouw een beetje opgeruimd.

Over twee weken (18 op 19 september) houden we een mini kampje. De kinderen slapen van vrijdag op zaterdag op de club en op zaterdag gaan we in verband met ‘World Clean Up Day’ een terrein in de buurt schoonmaken. We kunnen dan ook meteen de tenten die we onlangs gekregen hebben uitproberen. De aankondiging werd enthousiast ontvangen!

Met z’n allen het water op!

Afgelopen zaterdag was een heerlijke middag. Aan het begin een klein beetje regen, maar daarna volop zon. De middag begon met een stukje uitleg over overstag gaan en gijpen. Deze theorie is vervolgens in de praktijk gebracht. De kinderen in de optimisten hebben heen en weer gekruisd in de sloot bij het gebouw. De kinderen in de vletten hebben op het meer geoefend met overstag gaan.

Na het zeilen hebben de kinderen nog heerlijk vrij gespeeld en heeft een clubje de juniorenzolder aangepakt door daar op te ruimen en in te richten naar hun eigen inzicht. Toen alle junioren naar huis waren heeft de wilde vaart nog even gevaren met de Naessy. De nieuwe uitlaat is gemonteerd en nu vaart ze beter dan ooit, fijn!

We zijn er weer!

Begin juli hebben we het seizoen afgesloten met een nat, maar geslaagd zomerkamp. Daarna was er een aantal weken een zomersluiting. Vandaag was de eerste zaterdag dat er weer opkomst was. Het woei hard dus we hebben ervoor gekozen om met elkaar het groen rond het gebouw aan te pakken. Dat was afgelopen zomer namelijk erg hard gegroeid! Na een gezellige middag hard werken kunnen we het gebouw, de boten en de fietsenrekken weer goed zien. Nu hopen dat er volgende week wel lekker gezeild kan worden.

Zwemmen in de regen

Het was raar weer tijdens de clubmiddag. Na wat wikken en wegen is er toch voor gekozen om te gaan zeilen, niet met de optimisten maar wel met onze drie vletten. Tijdens het zeilklaar maken van de vletten vielen er al een paar druppels, maar daar kunnen we wel tegen. Bij terugkomst van de vletten, wilden de kinderen graag zwemmen. Terwijl de kinderen zich vermaakten in het water begon het steeds harder te regenen, dus werd er heerlijk plezier gemaakt in de regen en in het water. Aan het eind van de clubmiddag was de regen weer verdwenen. De Wilde Vaart heeft toen een proefrondje gevaren met de Lis. Deze is nu zo goed als klaar voor het zomerkamp!

Naessy vaart weer

Gisterochtend was het eindelijk zover. Onze sleper mocht het water weer in. Drie weken geleden was hij het water uitgegaan omdat de schroef kapot was. Helaas duurde het wat langer dan verwacht voordat dit probleem helemaal opgelost was. Gelukkig kan hij nu weer gebruikt worden voor het slepen van de vloot naar het zomerkamp. Dat is al over twee weken, dus ook vandaag zijn er kampvoorbereidingen gedaan. Terwijl de junioren lekker aan het zeilen waren, hebben de overige vrijwilligers een tent die we al langere tijd niet meer gebruikt hebben weer eens opgezet. Na al die activiteit is ’s avonds nog lang genoten van het mooie weer. Volgende week laatste opkomst voor het kamp!

Kampvoorbereidingen

Nu we zeker weten dat we op kamp mogen is het hoog tijd voor alle voorbereidingen. Bij deze voorbereidingen hoort niet alleen het registreren van wie mee gaat, maar zeker ook het uitzoeken van tenten, kookspullen etcetera. Dit jaar gaat voor het eerst sinds een aantal jaren de Lis (onze tjalk) mee. Om deze mee te kunnen nemen, is er de laatste maanden keihard door een aantal vrijwilligers gewerkt. Zo heeft de motorkamer een nieuwe look gekregen en is de inrichting vereenvoudigd. De komende week zal nog zeker het een en ander moeten gebeuren, maar de binnenruimte is al grotendeels opgeruimd en de banken zijn voorzien van een nieuwe bekleding. En ondertussen heeft de jeugd op en in het water genoten van weer, omgeving en elkaar. Nadat alle kinderen naar huis waren gegaan, hebben we voldaan teruggekeken op de dag.

Winderige uitdaging!

Wat een ander weer was het vandaag in vergelijking met vorige week! Stevige wind, af en toe een bui, een voorzichtig zonnetje en een gezellige grote groep kids. De kinderen mochten kiezen of ze het aandurfden om het water op te gaan in een lelievlet of dat ze op land en in het clubhuis diverse activiteiten wilden doen. Een paar bikkels gingen onder leiding van de wilde vaart het water op. De andere kids hebben zich vermaakt met oefenen met optimist optuigen en knopen oefenen. Zodra bijna iedereen weer op ’t land was hebben we met elkaar 30 seconds junior gespeeld. Sommige junioren zijn echt heel goed in uitleggen! Hierna was het hoog tijd voor vrij spelen met een gedenkwaardig hoogtepunt de begrafenis van de in het gras gevonden muis Henkie Zebbie.

Zon, wind en water

Het was een fantastische middag op en in het water. Er waren veel kids, het weer was super en de wind was ook goed te doen. We hebben dus met elkaar genoten. En terwijl de kids allemaal met begeleiding op het water waren, hebben de overige aanwezigen ook niet stil gezeten. Onderdelen van de Lis zijn geschuurd zodat ze binnenkort weer gebruikt kunnen worden. Verder zijn er las-werkzaamheden uitgevoerd. In het gebouw is de garderobe heringericht. Al met al een productieve dag! En nu voldaan genieten van de rest van het weekend. Hopelijk kunnen we volgende week meer zeggen over de zomerplannen, we wachten bericht van Scouting Nederland met spanning af!

Schuimkoppen


Stevige windkracht vijf! En daardoor schuimkoppen op het water. Dat is niet handig voor kids, dus dan nog maar een keer buitenspelletjes doen!
Dit keer: een hardcore parcours! Eerst een mastworp om een peddel, dan een zware boot trekken, vervolgens een autoband met een stokje moeten rollen om daarna te oefenen met touw werpen. Het eindigde met een extra moeilijke estafette puzzel! Het was een heerlijke frisse middag. Hopelijk volgende week weer het water op!